Havørred & Laksefluer
Cascade - dobbelt krog

Alastair Gowans (Ally, skotsk kælenavn) er kendt som ophavsmanden til den populære Ally Shrimp. Efterfølgende bandt Ally den mindst ligeså populære Cascade, der på mange måder har overhalet Ally Shrimp, som favorit fluen til laksefiskeriet på De Britiske Øer.

Ally har ikke selv beskrevet et original mønster med specifikke proportioner fra ende til anden, og omtaler selv mønsteret som velegnet til alt fra enkel-, dobbelt- og trekroge til shanks og rør.

Ally bandt den første Cascade på trekroge, men mønsteret er nok mest udbredt som bundet på dobbeltkrog, a la den der blev bundet på bind-med-klubaften d. 22. november, hvor Lars Jakobsen var guide-binder. Lars har lavet en step-by-step over hvordan han binder sine Cascade fluer.

Krog: Enkelt, dobbelt eller trekrog.
Her bundet på Partridge Patriot barbles #6.

Hale: Hot orange og gul bucktail med 2-4 stråler sølv crystal flash.
Her er brugt hot orange og gul bucktail med 2 stråler pearl crystal flash.

Krop: Halv flad sølv tinsel og sort floss med rib af medium oval sølv tinsel.
Her er brugt flad sølv tinsel og sort 150D bindetråd med oval sølv tinsel rib.

Vinge: Sort egernhale med 2-4 stråler sølv crystal flash.
Her er brugt sort isbjørn og uden sølv crystal flash.

Hackle: Hot orange og gul.
Her er brugt hot orange og gul strung saddel hackler.

Hoved: Sort bindetråd og lak

Step-by-step

Dæk krogskaftet med sort bindetråd, fra krogøjet til krogbøjet. Bland et lille bundt hot orange og gul bucktail, som bindes ind i 1 gange krogens længde. Bucktailen bindes ind ovenpå krogen og afklippes skråt, med plads til vinge, hackle og hoved. Bind to stråler crystal flash ind, mens bindetråden tørnes fra det afklippede bucktail mod krogbøjet. Ved krogbøjet indbindes oval sløv tinsel, på undersiden af krogen og flad sølv tinsel på siden/ovenpå.

Den flade sølvtinsel tørnes tæt frem over krog. Jeg tørner den helt frem, så bucktalilen er dækket. Indbind floss / sort bindetråd og tørn så der er en halv sølv og sort krop. Tørn ribben af den ovale sølv tinsel.

Bind en lille sort vinge ind i krogens længde. Originalt er der et par stråler flash i vingen, det vælger jeg ofte fra. Bind en hot orange og en gul fjer ind i spidsen og tørn hacklet med 2 - 3 tørn. Afslut med at opbygge hovedet af sort bindetråd, som lakeres.

Golden Ollie - Rørflue

Golden Ollie er en effektiv lille rørflue, til de danske laks og havørreder. De levende materialer giver en flot svømmende flue, i danske vandløb, hvor strømmen ikke er ligeså kraftig, som i de store norske og svenske elv.

Golden Ollie er kreeret og bundet af Mads Birkholt på FFFD lokaludvalg Aalborgs klubaften d. 31. januar 2019.

Rør:Pro MicroTube orangeKrop:Pro Bullet Weight M gold 6 mmVinge:Fl. rød antron
Banana yellow Pro Finn Racoon
Golden Olive Pro Finn RacoonHackle:Golden Olive Pro Finn Racoon
French Partridge Golden OliveCheeks:Pro Jungle Cock HD str. XS/XXSHoved:Pro Sonic Disc Green Chrome 7 mm

Step-by-step:

Pro Bullet Weight skubbes ind på røret og fastgøres med sekundlim og bindetråd foran.

Fl. rød antron garn bin-des som undervinge og taperes. Den skal gå ca 1 cm bagved røret.

To sektioner vinger bindes ind. Først et bundt banana yellow og herefter et bundt gol-den olive. (ca 4-5 cm lang) Begge Pro Finn Racoon (tanuki)

To strå guldflash bin-des ind på hver side af vingen. Samme længde som vingen.

Nu laves en dubbing-løkke og der laves et hårhackle af golden olive Pro Finn Racoon. Hacklet skal ca gå til spidsen af det fl. røde antron.

Hacklet tørnes tæt op ad vingen.

Hackle nr 2, en fjer af French Partridge i far-ven golden olive. Pas på at fjeren ikke bliver for stor og fibrene for lange. Bindes ind i spid-sen af fjeren.

Pro Jungle Cock str XS bindes ind på hver side, lidt skråt opad, så de følger med vingen.

Jungle Cock’en bindes fast med to faste tørn, og bagefter med 2-3 faste tørn, hvor der er sekundlim på tråden. Skær det overskyden-de med en skarp kniv.

Til sidst sættes en Pro Sonic Disc foran i far-ven green chrome eller sort. Røret klippes eller skæres 1 mm foran og der brændes en krave